Produkter till barnsäkerhet

Barnsäkerhet

Vi vet att det finns många frågor och funderingar när det kommer till barnsäkerhet. Vi på hemsidan Lugna Föräldrar har skapat denna sidan för att ge dig svar och råd om att barnsäkra ditt hem

Vad är barnsäkerhet?

Det handlar om att kunna förutspå och förebygga skador. Att barnsäkra är ett steg för att skapa en trygg miljö för barnet. Både i hemmet, utanför hemmet, i bilen, på internet, med mera. 

Vill du läsa mer om vad barnsäkerhet är? 


Hur barnsäkrar jag? 

1

Läs igenom vår guide om områden som kan behöva barnsäkras

2

Se över ditt hem, och titta efter eventuella faror för ditt barn

3

Få tips på vår hemsida över produkter till de områden du vill barnsäkraNär det kommer till att barnsäkra hemmet så gäller det som vi tog upp längre upp i texten - Att man måste sätta sig in i barnets tänk och rörelsemönster. Vad finns egentligen i i barnets höjd som kan orsaka skada? Ser inte bordskanterna väldigt otäcka ut om jag tittar närmare på dem? Visst vore det bra med något som gör kanterna och hörnen mjuka? 

Om vi börjar med olika områden man ska tänka att titta extra noga på inför man ska barnsäkra inomhus så har vi en utförlig guide där du kan läsa om de platser som finns i ditt hem. Och vad du bör tänka på när du har barn. 

Läs om områden som bör barnsäkras inomhus

I denna guiden tar vi upp hemmet. Rum för rum så att du i lugn och ro kan få en bild av områden du vill barnsäkra. Samt vara förberedd inför barnet utveckling. Som när det går från stilla > krypande > springande & klättrande. 

Behöver man barnsäkerhet utomhus?

 

Allt beror på hur man bor, hur aktiva barn man har, och hur man själv känner som förälder. Om man har flera barn i nära, eller samma ålder så kan det vara svårt att ha båda nära sig i situationer där det är mycket folk. Även om man som förälder har två händer så uppkommer situationer där man inte kan hålla sina barn i händerna, eller där ens uppmärksamhet riktas mot andra saker tillfälligt. Då finns det produkter som hjälper den vuxna att känna sig trygg. Det finns till exempel fina handledsselar som skapar ett tryggt maxavstånd mellan föräldern och barnet. De kommer även med inbyggda reflexer så man syns tydligt bland trafik när det blir kväll. 
Om du vill se vilka möjligheter som finns med produkter för barnsäkerhet utomhus samt vad man bör tänka på i utomhusmiljöer så finns det mer information på vår sida om barnsäkerhet utomhus.

Produkter för barnsäkerhet

Vilka produkter passar ditt behov bäst? Det finns en mängd olika sorters barnlås att välja på om du vill barnsäkra kylskåp, toalett eller skåp och lådor. Alla är självhäftande men vissa kommer också med skruvhål och skruvar ifall du vill fästa riktigt hårt, eller för att kunna använda låsen på en ny plats vid ett senare tillfälle. Självhäftande barnlås är väldigt populära och speciellt de osynliga barnlåsen som inte syns på utsidan och som öppnas med hjälp av en magnetisk nyckel. Detta låset uppskattas just för att det inte syns, så ens kök och övriga rum där man har sina barnlås förblir stilrena. Läs gärna mer om de osynliga låsen och om våra andra barnlås i guiden om just att hitta rätt barnlås. 
Just lådor i hemmet är en sak som väldigt många vill barnsäkra och vill du ha mer information om hur du barnsäkrar lådor så kan du läsa det här.

Andra produkter som andra används av föräldrar är mjuka hörnskydd och mjuka kantskydd som förvandlar vassa ytor till mjuka. Då förhindrar du att ditt barn skadar sig om det råkar ramla eller springa in i en bordskant. Även dessa är självhäftande skydd som fästs med en stark tejp som medföljer kant/hörnskyddet. På vår sida kan du se vad vi har för varianter av kant och hörnskydd för att barnsäkra ditt hem. Och här kan du även läsa mer om material, och se hur du ska montera de giftfria skydden. 

Hitta rätt barnsäkra lås för dig

Guide för barnlås

Vi hjälper dig att välja rätt

Vår guide om barnlås till hemmet har uppskattats av många kunder som behövt mer information kring vilket lås som passade dem bäst. Läs bland annat om smarta skjutdörrslås för fönster, garderober och skjutdörrar. Eller om självhäftande lås med 90-graders vinkel-

Så här monterar du dina skydd och lås

När du funderar över barnsäkra produkter som kantskydd till bord eller barnsäkra lås till skåp och lådor, så kan det vara bra att se hur du monterar produkterna. Och har du köpt en produkt så ska du enkelt kunna hitta anvisningar så du enkelt kan få ett barnsäkert hem. 

Vi har gjort en sida med genvägar till de olika produkterna som behöver monteringsanvisningar. Där kan du gå in och snabbt hitta den produkt som du vill ha mer information om eller som du är på väg att montera.

Monteringsanvisningar 

Se hur du monterar

Enkla förklaringar med bilder eller video.

Få tips

Se hur du kan använda produkten till olika saker.

Läs om produkten

Få information om material, mått, vilka färger som finns.

Barnsäkerhet på internet

Barnen presenteras tidigt för internet i vår moderna tid. Något som en del menar är väldigt bra för att barnens ska hänga med i den tekniska utveckling som ständigt pågår. Men det ska också vara rimliga tider som barnen spenderar framför skärmar. 
Men när ditt barn kommer vilja vara ute på nätet, oftast på Youtube till en början, så är det viktigt att du är uppmärksam på vad som når fram till ditt barn. Även om du kanske tänker att det inte är så farligt om barnet sitter själv med Ipad:en eller telefonen en stund. Du har kanske sökt på barnsånger. Men när ett klipp är slut så startas ett annat, eller så väljer barnet att klicka sig vidare. Och det kan ofta göra att barnets leds ifrån barnsånger in på något annat, som ibland kana vara olämpligt. Om du vill läsa hur du bör tänka när ditt barn är på Youtube så kan du klicka här.