-Barnsäkerhet till hemmet

Så barnsäkrar du lådorna

Att barn är nyfikna och tycker om att pilla på alla möjliga saker är ingen hemlighet. Lådor kan vara särskilt intressanta för barn, som ofta vill upptäcka nya saker. Du har kanske redan varit med om att kökslådorna har tömts ut på golvet? Men ibland kan det finnas lådor och skåp med saker som är farliga för barnen, eller lådor med klämrisk. Därför är det viktigt att minimera och rent av eliminera riskerna att ditt barn klämmer sina fingrar eller skadar sig på annat sätt. På den här sidan ger vi dig tips på hur du kan barnsäkra lådor och hålla småttingarna säkra.

Barnlås barnsäkrar skåp och lådor

Med hjälp av böjbara barnlås kan du enkelt låsa skåpen och lådorna i ditt hem. På så vis blir det omöjligt för barnen att komma åt farliga saker eller klämma sig. De flexibla låsen kan även fästas på till exempel byrålådor, kylskåp, garderober och toaletter. Det finns produkter i olika storlekar, vilket säkerställer att alla typer av skåp och lådor kan låsas. Att använda den här typen av lås är ett av de bästa, och enklaste sätten att skydda nyfikna barn från potentiella faror.

Att barnsäkra lådor med ett självhäftande barnlås går fort.

Vill man barnsäkra sina lådor utan att det syns, finns osynliga barnlås.

Kluriga barn? Prova ett barnsäkert lås med nyckel. 

Vinkel-lås för komplett skydd

Ett annat tips för barnsäkra lådor är vinkel-lås. Precis som namnet antyder placeras de på vinklarna som skåp och lådor har. Vinkel-låsen är något mindre i storlek än andra barnlås, men de är starka och säkerställer att lådorna förblir låsta. De placeras oftast högt upp på skåp eller lådor, vilket gör det svårare för barn att komma åt låsen och försöka avlägsna dem.


Extra säkra barnlås

Att göra lådorna barnsäkra är inte alltid så enkelt. Om du har mindre barn kan enklare lås fungera utmärkt, men om barnen är äldre kan det krävas något mer avancerat. Äldre barn kan nämligen lista ut hur vissa lås fungerar och på så vis lära sig att ta bort dem. I sådana situationer är ett lås med nyckel eller kombinationslås ofta den perfekta lösningen.
För att ett barn ska kunna öppna den här typen av lås måste det först hitta nyckeln, eller kunna din egna kod. Det är således betydligt svårare att öppna än ett lås som har knappar eller liknande. Låset fungerar både på vitvaror av olika slag och lådor, vilket gör produkten till ett praktiskt val oavsett hur din bostad ser ut.

Var bör man använda barnlås?

Barnlås bör användas i de rum där barnet kommer att vistas. Andra rum, exempelvis ditt sovrum, behöver inte barnsäkras. Istället kan du låsa dörren till rummet om du ska åka hemifrån och lämna ett barn hemma. Sedan finns det rum som kan barnsäkras mer eller mindre hela tiden. Det gäller främst skåp och lådor i barnets eget rum, eftersom det är där barnet befinner sig mest utan tillsyn. Klädskåp, byrålådor och andra lådor i barnets rum kan med fördel hållas låsta upp till en viss ålder. Även lådor i kök, hall, badrum och vardagsrum bör barnsäkras i många fall.

Vilka barnlås bör man välja?

Alla barnlås som nämnts i den här artikeln är effektiva. Vilka just du bör välja beror till stor del på vilken typ av möbler du har i ditt hem och vilka rum barnen kan komma åt. Mycket handlar också om vilka du själv tycker är smidigast. Generellt kan man konstatera att de mer avancerade låsen passar bättre om du har äldre barn. För barn på upp till två år fungerar de enklare låsen bra

Läs vår guide om barnlås

Hitta låset som passar dig


Barnsäkra dina lådor med våra barnlås

Hos oss hittar du effektiva barnlås som håller dina skåp och lådor låsta. 
- Vi kan det här med barnsäkerhet!


Se alla vår barnlås

Läs mer om våra barnlås och se vilket som passar ditt behov.