Barnsäkra hemmet - lista med tips

Man vill absolut inte att något ska hända med ens barn, och även om man tänker att ens hem är säkert så finns det flera saker som kan utsätta ens barn för fara. 

Trygghet för barnen
Det viktigaste är att ha uppsyn över sina barn och se över hemmet. Nedan listar vi de 10 vanligaste olycksplatserna.

Olyckor kan hända
Barn leker och utforskar världen utan att tänka vad som kan hända. Och oftast är det ingen fara när ett barn slår sig lite. Om man är orolig kan man alltid ringa 1177 för råd.

Säkra uttagen 
Eluttag är en riskfaktor i hemmet. Använd petskydd för att göra hemmet mer barnsäkert. 

Lista över 10 områden att barnsäkra i hemmet


1.Möbler som är höga och vingliga.

Risken att barn som börjar utforska sin omgivning skadar sig ökar om man inte barnsäkrat sina möbler. När barnen börjar resa sig, tar de tag i allt för att få stöd och vid nästa steg då de börjar gå, kommer de försöka bestiga varje skåp och bord. Det finns tyvärr fall där barn har fått en bokhylla eller en annan tung möbel över sig. 

Lösning

Se alltid till att säkra skåp och hyllor. De ska vara fästa i väggen så de inte kan tippa över. Det är även bra att se över sina möbler, och skruva åt de som är vingliga. Var även uppmärksam på ditt barn om det försöker klättra. 

2. Eluttag

Barn har nyfikna fingrar och risken är stor att de kommer peta i vägguttagen. Även om man i moderna hem kan ha inbyggda petskydd så kan barnen komma åt strömförande delar om de använder ett avlångt föremål.

Lösning

Ett enkelt sätt att förhindra att barnen kommer åt att peta i uttagen är att montera petskydd i varje uttag. Dessa skydd finns i olika varianter där vissa stänger igen dem helt, och vissa har en smart vridfunktion som gör att du fortfarande kan använda eluttaget. Tänk även på att ha koll på avlånga föremål, som virknålar eller spikar. 

3. Spisen

De flesta moderna spisar är utrustade med skydd så att inte barnet kan öppna luckan, eller så finns det ofta en spärr så att plattorna inte går att sätta på. Den spärren sitter som vanligast på vredet där du ställer in värmeområdet på ugnen, tex över och undervärme. 

Lösning

Se alltid till att placera grytor och stekpannor med handtaget mot väggen när ni lagar mat. Då kommer inte barnet åt att dra ner något som är varmt.  En timer samt ett överhettningsskydd kan oxå vara bra om man vill känna sig säker. Och för et som har en äldre spis så finns det spisskydd att beställa på nätet. 

4. Skåp med farligt innehåll (medicin, kemikalier och andra farliga saker)

Vissa utrymmen bör man hålla låsta, speciellt om de innehåller saker som är giftiga eller farliga för barnen. Och även om man placerar de produkterna högt så kan de större barnen vilja utforska dem med hjälp av en stol. 

Lösning  

Först och främst bör man rensa ur låga skåp från farliga produkter, man ska vara medveten om vad man har i sina skåp och lådor. Medicin ska alltid vara inlåst i medicinskåp. Det finns flera sorters barnsäkra lås som man kan montera på sin skåp och lådor. Vissa skruvar man dit men de flesta fästs enkelt med självhäftande tejp som följer med produkterna. 

5. Persienn-snören

Just linorna till persienner är något som de flesta människor inte tänker på, men eftersom de är uppbyggda som en ögla så kan det hamna runt halsen på ett barn när det klättrar på soffryggen mot fönstret. 

Lösning

Snurra eller bind upp linan så den inte hänger ned. Försök att undvika att ha möbler eller stora leksaker framför fönster så minskas risken att barnen når upp till snöret. Är man osäker får man byta till persienner med inkapslade linor, eller till de modeller som är trådlösa. Persiennerna är roliga att leka med så om man håller linorna utom räckhåll så blir det inte lika spännande. 

Springande barn

6. Vassa hörn och kanter 

Bord är en klassisk sak som har vassa kanter, och när barn får upp farten är det ibland svårt för dem att stanna. och om olyckan är framme så kan ett hörn göra stor skada. Man hittar även vassa kanske på byråer och köksbänkar. 

Lösning 

Fundera på vilka utrymmen i hemmet som barnen rör sig mest, och där det finns mest risk för att de ska springa in i någon vass kant. Det finns även flera produkter på marknaden som helt enkelt täcker de vassa hörnen och förhindrar skador om barnet springer in i kanten. Kantskydd och hörnskydd kommer i flera former, där en del är väldigt mjuka som dämpar väldigt mycket. Sedan finns även de som är genomskinliga  och mer diskreta. 

7. TV 

Numera har alla hushåll en platt-tv hemma och den har många fördelar mot sin föregångare; den numera kallade tjock-tv:n. Den är lättare och snyggare, men och farligare då det är lätt för ett barn att välta den. Även om en står på ett par stabbila ben så kan olyckan vara framme när barnet utforskar rummet, eller när barnet tycket det är något extra spännande på tv:n. 

Lösning 

En lösning är att helt enkelt montera er TV på väggen. Då kommer inte barnen kunna komma åt den och då slipper ni den risken. Men om ni av någon anledning inte vill hänga upp er tv; till exempel om ni har för svag vägg bakom eller att ni inte tycker det passar hos er, finns det andra sätt att barnsäkra er TV. Det finns specialremmar som man fäster i TV-bänken samt i baksidan på er TV (Det finns ofta skruvhål på baksidan på en modern TV) 

8. Dörrar

Ett hem har vanligtvis en dörr till varje rum och vi som är föräldrar vet att barn alltid springer runt mellan alla rummen. Risken som finns är att barn klämmer fingrarna när de leker. Ett vanligt scenario är när barn jagar varandra och den ena slänger igen dörren, och det andra barnet råkar ha sina fingrar i vägen. Föräldrar låser ibland dörrar till rum som barnen inte ska vara i. Tänk på att det är lika lätt att klämma sig på båda sidor av dörrkarmen, men det vid gångjärnen det är farligast att bli klämd.

Lösning

Många föräldrar stänger dörrarna till de rum som inte används just då, för att förhindra att barnen slänger med dörrarna eller klämmer sig. Det finns klassiska dörrstopp som man placerar på golvet när dörren är öppen. Den ska kila fast dörren i öppet läge. Ihärdiga barn kan får bort den. Det finns enkla varianter av dörrstop och klämskydd som man helt enkelt placerar högt upp på dörren och som förhindrar att det kan stängas igen helt. Det finns både de som man klistrar fast på dörren och de som man kan ta bort när man inte har något behov av det. På bilden nedan ser ni ett exempel på ett dörrstopp som man vrider på för att förhindra att dörren ska kunna stänga igen helt. Ett enkelt sätt att barnsäkra dörrarna. Och har man inga produkter hemma så får man vara påhittig. Vira fast en tjock tröja mellan handtagen, eller sätt något för den öppna dörren. Ni får ta det ni har hemma.