Barnsäkra hemmet - Checklista med tips

Man vill absolut inte att något ska hända med ens barn, och även om man tänker att ens hem är säkert så finns det flera saker som kan utsätta ens barn för fara. Det är alltid bra att vara medveten om hur hemmet kan upplevas av barn, och på så sätt kunna barnsäkra hemmet. 

Barnsäkra hemmet

Trygghet för barnen

Det viktigaste är att ha uppsyn över sina barn och se över hemmet. Nedan listar vi de vanligaste olycksplatserna.

Olyckor kan hända

Barn leker och utforskar världen utan att tänka på vad som kan hända. Om du är orolig kan du alltid ringa 1177 för råd.

Barnsäkra Petskydd

Säkra uttagen 

Eluttag är en riskfaktor i hemmet. Använd petskydd för att göra ditt hem mer barnsäkert. 

Barnsäkra hemmet med våra tips

 
1. Möbler som är höga och vingliga.

Risken att barn som börjar utforska sin omgivning skadar sig ökar om man inte barnsäkrat sina möbler. När barnen börjar resa sig, tar de tag i allt för att få stöd och vid nästa steg då de börjar gå, kommer de försöka bestiga varje skåp och bord. Det finns tyvärr fall där barn har fått en bokhylla eller en annan tung möbel över sig. 

Lösning

Se alltid till att säkra skåp och hyllor. De ska vara fästa i väggen så de inte kan tippa över. Det är även bra att se över sina möbler, och skruva åt de som är vingliga. Var även uppmärksam på ditt barn om det försöker klättra. 

2. Eluttag

Barn har nyfikna fingrar och risken är stor att de kommer peta i vägguttagen. Även om man i moderna hem kan ha inbyggda petskydd så kan barnen komma åt strömförande delar om de använder ett avlångt föremål.

Lösning

Ett enkelt sätt att förhindra att barnen kommer åt att peta i uttagen är att montera petskydd i varje uttag. Dessa skydd finns i olika varianter där vissa stänger igen dem helt, och vissa har en smart vridfunktion som gör att du fortfarande kan använda eluttaget. Tänk även på att ha koll på avlånga föremål, som virknålar eller spikar. 

3. Spisen

De flesta moderna spisar är utrustade med skydd så att inte barnet kan öppna luckan, eller så finns det ofta en spärr så att plattorna inte går att sätta på. Den spärren sitter som vanligast på vredet där du ställer in värmeområdet på ugnen, tex över och undervärme. 

Lösning

Se alltid till att placera grytor och stekpannor med handtaget mot väggen när ni lagar mat. Då kommer inte barnet åt att dra ner något som är varmt.  En timer samt ett överhettningsskydd kan oxå vara bra om man vill känna sig säker. Och för et som har en äldre spis så finns det spisskydd att beställa på nätet. 

4. Skåp med farligt innehåll (medicin, kemikalier och andra farliga saker)

Vissa utrymmen bör man hålla låsta, speciellt om de innehåller saker som är giftiga eller farliga för barnen. Och även om man placerar de produkterna högt så kan de större barnen vilja utforska dem med hjälp av en stol. 

Lösning  

Först och främst bör man rensa ur låga skåp från farliga produkter, man ska vara medveten om vad man har i sina skåp och lådor. Medicin ska alltid vara inlåst i medicinskåp. Det finns flera sorters barnsäkra lås som man kan montera på sin skåp och lådor. Vissa skruvar man dit men de flesta fästs enkelt med självhäftande tejp som följer med produkterna. 

5. Persienn-snören

Just linorna till persienner är något som de flesta människor inte tänker på, men eftersom de är uppbyggda som en ögla så kan det hamna runt halsen på ett barn när det klättrar på soffryggen mot fönstret. 

Lösning

Snurra eller bind upp linan så den inte hänger ned. Försök att undvika att ha möbler eller stora leksaker framför fönster så minskas risken att barnen når upp till snöret. Är man osäker får man byta till persienner med inkapslade linor, eller till de modeller som är trådlösa. Persiennerna är roliga att leka med så om man håller linorna utom räckhåll så blir det inte lika spännande. 

6. Vassa hörn och kanter 

Bord är en klassisk sak som har vassa kanter, och när barn får upp farten är det ibland svårt för dem att stanna. och om olyckan är framme så kan ett hörn göra stor skada. Man hittar även vassa kanske på byråer och köksbänkar. 

Lösning 

Fundera på vilka utrymmen i hemmet som barnen rör sig mest, och där det finns mest risk för att de ska springa in i någon vass kant. Det finns även flera produkter på marknaden som helt enkelt täcker de vassa hörnen och förhindrar skador om barnet springer in i kanten. Kantskydd och hörnskydd kommer i flera former, där en del är väldigt mjuka som dämpar väldigt mycket. Sedan finns även de som är genomskinliga  och mer diskreta. 

7. TV 

Numera har alla hushåll en platt-tv hemma och den har många fördelar mot sin föregångare; den numera kallade tjock-tv:n. Den är lättare och snyggare, men och farligare då det är lätt för ett barn att välta den. Även om en står på ett par stabila ben så kan olyckan vara framme när barnet utforskar rummet, eller när barnet tycket det är något extra spännande på tv:n. 

Lösning 

En lösning är att helt enkelt montera er TV på väggen. Då kommer inte barnen kunna komma åt den och då slipper ni den risken. Men om ni av någon anledning inte vill hänga upp er tv; till exempel om ni har för svag vägg bakom eller att ni inte tycker det passar hos er, finns det andra sätt att barnsäkra er TV. Det finns tippskydd som man fäster i TV-bänken samt i baksidan på er TV (Det finns ofta skruvhål på baksidan på en modern TV) 

8. Dörrar

Ett hem har vanligtvis en dörr till varje rum och vi som är föräldrar vet att barn alltid springer runt mellan alla rummen. Risken som finns är att barn klämmer fingrarna när de leker. Ett vanligt scenario är när barn jagar varandra och den ena slänger igen dörren, och det andra barnet råkar ha sina fingrar i vägen. Föräldrar låser ibland dörrar till rum som barnen inte ska vara i. Tänk på att det är lika lätt att klämma sig på båda sidor av dörrkarmen, men det vid gångjärnen det är farligast att bli klämd.

Lösning

Många föräldrar stänger dörrarna till de rum som inte används just då, för att förhindra att barnen slänger med dörrarna eller klämmer sig. Det finns klassiska dörrstopp som man placerar på golvet när dörren är öppen. Den ska kila fast dörren i öppet läge. Ihärdiga barn kan får bort den. Det finns enkla varianter av dörrstop och klämskydd som man helt enkelt placerar högt upp på dörren och som förhindrar att det kan stängas igen helt. Det finns både de som man klistrar fast på dörren och de som man kan ta bort när man inte har något behov av det. På bilden nedan ser ni ett exempel på ett dörrstopp som man vrider på för att förhindra att dörren ska kunna stänga igen helt. Ett enkelt sätt att barnsäkra dörrarna. Och har man inga produkter hemma så får man vara påhittig. Vira fast en tjock tröja mellan handtagen, eller sätt något för den öppna dörren. Ni får ta det ni har hemma. 


9. Trappor

Alla föräldrars största fasa. Trappan! Den platsen som man verkligen inte vill att barnen ska vara men som är så himla spännande för de små upptäckarna. Och det är inte konstigt att de vill bestiga det berget, ni minns säkers själva hur spännande det var i trappan. Och hur vissa av er inte fick springa i den. Men det som är svårast för föräldrar är när barnen faktisk ska börja gå i trappor själv. Det är en del av deras utveckling och vi som föräldrar kan då bara vara med och stötta (läs hålla andan). 

Lösning 

Det sätt som är enklast och effektivast när barnen är väldigt små är att köpa en grind till trappan. Då kommer trappan vara oåtkomlig mark som de kommer längta efter. och tro mig de kommer passa på om ni glömmer stänga. En till sak som är bra att köpa är halkskydd, då en del trappor kan vara hala. Så det är värt att se över trappan och säkra upp den. 

10. Kablar och sladdar

Alla hem är fyllda med elektronik nuförtiden och med den mesta elektroniken, så tillkommer sladdar, sladdar och åter sladdar. En kabel eller sladd kan leda el. barn som tuggar på en svag kabel kan därför få svåra skador om det vill sig illa. och även en sladd som inte är inkopplad kan vara farlig om barnet leker med den, och råkar snurra in sig i den. 

Lösning 

Använd kabelgömmor, och ha inga sladdar och kablar framme så barnen kan komma åt dem. Plocka undan laddare och vardagselektronik; såsom hörfönar, trimmers och dammsugare. Kabelgömmor och lister att placera sladdar i finns hos de flesta stora återförsäljare inom elektronik. 


Vill du läsa mer om oss och våra produkter?  

På vår sida Lugna Föräldrar så kan du läsa allt om vad barnsäkerhet är, vilka områden som finns, vilka produkter som passar dina behov och mycket mer. 

Läs mer om barnsäkerhet